donderdag 1 mei 2008

Sexy Shrink?

Dag van de Arbeid! 'Hoe sexy is het beroep van psychiater vandaag?', vroeg journalist Pieter Leuridan zich in Gazet van Antwaarpen af. Het beroep van psychiater geniet vandaag nog weinig bijval bij afstuderende geneesheren. De meesten kiezen voor meer lucratieve specialismen waarbij meer met de handen moet/mag worden gewerkt. Jaarlijks studeren amper 40 psychiaters af. Daarbij komt nog es dat zowat de helft daarvan naar Nederland trekt, waar je met een mooie 9 to 5 job makkelijk het dubbele kan verdienen van in België. Meer dan 5% van de psychiaters in Nederland zijn Vlamingen. Kloteboel is het feit dat het RIZIV, het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering, vooral technische prestaties honoreert, waardoor specialismen waarbij de machines op volle toeren draaien daarvoor financiëel beloond worden, terwijl psychiaters, die geen technische prestaties doen maar praten met mensen en daar doorgaan veel tijd voor uittrekken, daar niet navenant voor worden vergoed. Om dan nog maar te zwijgen van het stigma en het beeld dat van psychiaters in de media wordt opgehangen. Psychiaters worden doorgaans afgespiegeld als 'completely nuts', en je moet toegeven, niet àlle psychiaters zijn geschift.

2 opmerkingen:

Maxie zei

Ik heb dit beroep altijd al boeiend gevonden. Het spreekt tot de verbeelding dat wel! Ik vraag me dan altijd af welke patienten psychiaters over de vloer krijgen en hoe ze omgaan met mensen die echt gek zijn.
Een verhaal die mijn vriendin vertelde is me altijd bijgebleven. Haar opa is zenuwarts (nu is hij al eind de 70, begin 80 en ontvangt nog steeds vaste patienten!) en heeft in zijn carriere al wat meegemaakt met zijn patienten. 1 patiente was ziekelijk verliefd op hem, stalkte hem en toen hij haar na zovele sessies eens tegensprak, heeft ze hem proberen wurgen! Hij kon er echt geen weg mee, was net een wilde kat. Gelukkig had hij onderaan zijn bureau een alarmknop. Zijn gezicht was opengekrabd.
Dan een andere patiente was ziekelijk jaloers en bemoeide zich met zijn priveleven en alweer stalken.
En dan nog veel gekke toestanden (vooral met vrouwen)
Nu, ik en mijn vriendin zijn hem een tijdje geleden eens gaan bezoeken. Hij woont in een herenhuis in hartje brugge en ik herinner me nog hoe zijn consultatieruimte eruit zag: prachtig! Een enorme oude boekenkast héél hoog die de volledige ruimte omringt, in het midden een antiek eiken bureau (ik vroeg me af waar de knop zat) en dan zo'n lange comfi stoel voor 'de patient'. Net zoals in de films. En dan de man zelf, een deftig oud mannetje met een uitstraling om van achter over te vallen. En hypnotiserende ogen!
Bijna een karikatuur. Precies hoe ik me een psychiater voorstelde.
Dit is de enige psychiater die ik ooit ontmoet heb. Ik kan me natuurlijk voorstellen dat het er tegenwoordig anders aan toe gaat bij psychiaters. Deze was nog van de oude stempel.
Ik vraag me af, heb jij een eigen praktijk? En welke mensen ontvang je zoal? Is dat dan met sessies of welke methode wordt er gebruikt? Bestaan er ook gespecialiseerde psychiaters (in bepaalde problemen)
Hmm, psychiater, toch nog steeds een mysterieus beroep hoor.

shrink zei

yep. het blijft voor velen een ietwat bijzonder beroep. laten we dat zo houden! ikzelf werk de helft van de tijd in een groot universitair psychiatrisch ziekenhuis en de rest van de tijd in een private praktijk. er zijn natuurlijk psychiaters die zich met eem bepaalde problematiek bezighouden: ADHD bv, of psychose, of bipolaire stoornissen wat mijn interessegebied is. ik wil gerust wat meer uitleg geven, maar mijn dure internettijd is op (zit in hotel in washington) en ik moet dus afsluiten. tx for the interest!!!