vrijdag 30 januari 2009

Lekker Lissabon

Gepekelde stokvis is wat de Portugezen blijkbaar het meest naar binnen werken. Als je ’t zo ziet liggen op grote stinkende stapels in de winkeltjes ziet het er alles behalve lekker uit, maar in een lokaal restaurantje maken ze er wel iets lekkers van. Je kan de bacalhau in alle mogelijke bereidingen vinden: gefruit met een korstje, met aardappel en ei, met banaan en zout gebak, je zegt het maar. Eerlijke kost. Lekker bereid. Bairo Alto, het oude stadscentrum, stikt van de kleine restaurantjes: soms amper drie tafeltjes groot, en vaak helemaal niet uitnodigend, maar altijd even lekker. Bacalhau is er inderdaad lekker en smaakt helemaal niet zout, en ook het typische rund met schelpjes was eenvoudig (maar) om je vingers af te likken. Bovendien ook twee keer zeeeer lekker gegeten. De eerste keer in het stijlvolle restaurant van het prestigieuze Pestina Palace Hotel, met de collegae waarmee ik die dag een symposium had georganiseerd (Tom B. uit Denemarken, Lindy J. uit Noorwegen en Berta F. en Nuno B. uit Portugal), de tweede keer uitgenodigd met J., S. en E., in Eleven (foto) op een uitgelezen locatie, bovenaan het park Eduardo VII, met een uitzicht over de gehele benedenstad, tot de Taag. De eerste keer, na een zeer geslaagde combinatie van ganzenlever met wilde bospaddenstoelen, een typisch gerecht uit het Noorden van Portugal waarvan ik me de naam niet weet te herinneren, enkel dat het 'Frans meisje' betekent: brood, met een gekookt eitje er in, en rundvlees er op, met een of ander smeersel dat veel lekkerder is dan het woord smeersel laat vermoeden. De tweede keer gepralineerde ganzenlever met gelei van rosé cava, één brokje vis (vraag me niet meer welke) met een gratin van wortel en gember, een stukje rund met citroensaus en fettucine, een koffielepeltje ijskoude ‘amuse bouche’ en een stukje appeltaart met Engelse saus en caramelijs. ‘Gheweldeg!’, hoor ik Wally al zeggen. Als je in Lissabon passeert en je hebt honger en wat stuivers te veel: zeg niet dat je niet weet waar ze te spenderen.
eleven lisbon lissabon lisboa pestanan palace

1 opmerking:

Maxie zei

de buitenkant van dat restaurant alleen al :o :o :o