zondag 12 april 2009

Opvoeding?

Er zijn zo van die films die je kinderen moeten gezien hebben. Net zoals ze TikTak hebben meegekregen, en Sesamstraat, en een sprookje hier en daar. Schindler's list, Spielberg's meesterwerk uit 1993, naar het boek van Thomas Keneally, over de Duitse industriƫel die in de oorlog groot geld maakte met behulp van een hoop Joodse werklui in zijn emailfabriek (neen, geen internetverkeer, dat bestond nog niet; potten en pannen met een glazuurachtig laagje er op), is er zo een. Vandaag met de kids, de oudste twee, gezien. Wanneer de wreedheden van de Duitsers tot hem doordrongen probeerde Schindler zo veel mogelijk Joden te redden. Hij redde er meer dan 1000. Zoals we dat onderhand wel al gewend zijn van onze Joodse vrienden maakten ze ook tegen deze film bezwaar, nog voor hij uitkwam, omdat een film de gruwelijke werkelijkheid zou bagatelliseren. Wel, niet dus. De kids hadden een wee gevoel in de maag na de film. Opzet geslaagd. Verplicht voer voor al wie de oorlog niet heeft meegemaakt.

3 opmerkingen:

ils zei

Geen idee hoe oud die kinderen van je zijn, maar licht verteerbare kost is het allerminst...En je hebt verder gelijk: stamp ze een geheugen; probeer ik op school ook en dat is nodig.
Museum van deportatie in Mechelen kan je met hen ook eens bezoeken. Beetje knullig gepresenteerd soms, maar het toont wel de realiteit.
liefs, ils

En ik ben blij dat je toch naar een Anthony concert kon, na de frustratie van vorige keer :-) Good for ya!

shrink zei

de kids die de film zagen zijn 12&13 (en eentje zat al in bed). denk ook dat het nodig, of toch in elk geval nuttig is, de computerspelleegte af en toe es met wat anders (in) te vullen
grtz

Mrs B zei

Zeker nuttig.
Met drie tieners naar fort Breendonk geweest en daarna moesten ze ook nog eens naar Der Untergang kijken.

Ze haten me uit de grond van hun hart. ;-)