zaterdag 27 juni 2009

Nee, niet 80% van alle 'depressies'...

'Verbijsterd las ik over Dr S's wanen inzake de heilzaamheid van ECT...' (Humo 26/3590). Een artikel over ECT is altijd spek voor de bek van de anti-psychiatrie. Het Humo-interview (foto's) zette een vertegenwoordiger van 'slachtoffers van de psychiatrie' (waar halen ze het toch?) aan om een lezersbrief te schrijven die, zoals we dat gewoon zijn, stijf staat van de onwaarheden. 'Het Royal College en Columbia University zeggen dat een mep met een honkbalknuppel zinniger en minder gevaarlijk is dan ECT', beweert de man. Het Royal College in UK verdedigt ECT als een onmisbare behandeling en in UK is ECT onder het toeziend oog van het Royal College meer toegepast dan in de meeste andere landen in Europa. En wat Comlumbia betreft: idem. Er zijn bij mijn weten geen centra waar zo veel ECT wordt toegepast en bestudeerd.

En dat Cerletti op het idee kwam om 'moeilijke patiënten' te behandelen zoals ze varkens slachtten in het slachthuis van Milaan? Niet helemaal correct. Cerletti heeft convulsietherapie niet uitgevonden, dat was Von Meduna in 1934, die door kamfer convulsies uitlokte, omdat hij er van uitging dat convulsies en psychotische symptomen niet samengingen en het ene door het andere zou verdwijnen. Cerletti en Bini kwamen op het idee om die convulsies via een electrische prikkel uit te lokken, wat veel makkelijker bleek. Voor hij de stap durfde zetten deed hij veel dieronderzoek, en één van de observaties was dat runderen voor ze geslacht werden eerst bewusteloos werden gemaakt door een elektrische schok. Als ze na die schok niet werden geslacht, dan stonden ze na een paar seconden terug recht en liepen gewoon verder. Ik vraag me steeds af of die anti-psychiatrie freaks ook heelkundige ingrepen weigeren omdat die artsen tijdens hun opleiding kikkers en konijnen hebben opgengesneden en likkebaarden dachten 'dat willen we ook wel es in een mens doen!'De briefschrijver roept het Leuvense parket op om 'de zinloze slagen en verwondingen' die ik patiënten toebreng gerechtelijk te vervolgen. Dat spreekt voor zich.

Een andere internet-briefschrijver feliciteert Humo omdat ze er in geslaagd zijn me te laten bekennen dat ECT nog steeds wordt gebruikt terwijl het illegaal is en gebruikt wordt om patiënten die slachtoffer zijn van medische fouten het zwijgen op te leggen (terwijl de meeste ernstig depressieve patiënten zwijgen vóór de behandeling en pas na ECT opnieuw beginnen te praten :)). Nog zo'n redenering: 'er worden nog altijd spierverslappende middelen gegeven. Het feit dat dit nodig is bewijst dat de elektriciteit die door de frotale lob wordt gejaagd nog altijd een beschadigende en gevaarlijke werking heeft.' Welk kruid is opgewassen tegen dit soort redeneringen?

Kritiek ook op de 'uitspraak' dat 'we 80% van de depressies kunnen genezen'. En die kritiek is terecht. Het is dan ook het enige lijntje, de titel, die ik niet voor publicatie te zien kreeg en die geen uitspraak is van mij. Niet 80% van alle depressies (want wat zijn 'depressies') zullen door ECT herstellen, maar 80% van de melanchole depressies. Maar de verhalen van de patiënten die herstellen worden door de anti-psychiatrie dan weer afgedaan als 'leugens' en 'reklame'. Ach, domheid is van alle tijden.

5 opmerkingen:

S zei

Zoveel ergernis en dat zo vroeg op de morgen, ... Om depressief van te worden;(

shrink zei

ja, 't is waar. ik kruip er nog maar beter wat terug in.. :)

ils zei

Ergernis is terecht als je ergens oprecht mee zit. Maar hopelijk gaat het bij zoveel zon dit weekend ook over. Dat wens ik je alvast.

Dr Shock zei

e journalisten die patienten aan het woord laten. Zie het ECT dossier van het blad Psy:
http://www.psy.nl/index.php?id=133
Ook mooi design.
Groeten Dr Shock

Nina zei

Jammer genoeg wel ja...